Øllet

Udvalget af øl spænder fra den friske og lyse Sukkeøl til den kulsorte og chili-prægede Porter Gejst.

Opskrifterne justeres løbende for at optimere smag og kvalitet (i forhold til mine smagsløg!) og beskrivelserne vil blive opdateret tilsvarende.

Porter

En fyldig porter, sort og med lysebrunt skum. Den har et strejf af røg, tjære og lakrids og en markant smag af chili. Malten er Munich Type II, Pilsner, Cara Munich Type II, Carafa Type II, Amber, Pale og Vienna. Desuden er der brugt lidt valset havre, Lyle's Black Treacle og mørk og lys karamelliseret rørsukker. Chili (Scotch Bonnet Hot Chokolate), hørfrø, ingefær, engelsk lakrids, sort peber og kanel samt Chinook og Fuggles humle giver den karakteristiske smag. Til gæring er anvendt English Ale, WLP002.

Stout

Efter min mening er Stout'en den øl, der mest ærligt udtrykker maltens smagspotentiale. Og Sort Sol er brygget på et stort panel af malte: Munich Type II, Carafa Type II, Maris Otter, Café, Amber, Low Color Crystal og Smoked malt samt rå byg og rå, ristet hvede. Som bitterhumle er der brugt Chinook og som smags/aromahumle en blanding af Fuggles og Perle. Gæren er WLP041, Pacific Ale, der fremhæver øllets maltkarakter.

Porter

Endnu en porter. De mørke øl er klart mine favoritter.
Denne porter er noget helt andet end Porter Gejst, der spiller på alle tangenter med masser af krydderier.
Opskriften til denne øl er baseret på et bryg lavet på workshoppen "Ny Nordisk Øl" i Aarhus august 2013. Der findes ikke nogen klar definition af øl brygget under fællesbetegnelsen "Ny Nordisk Øl", men et af kriterierne er, at der ved valg af råvarer så vidt muligt skal skeles til lokale nordiske. Det betyder i dette tilfælde, at der udover malt og gær kun er brugt porse og mirabelle til denne øl. Porsen erstatter humle som bitterstof og konserveringsmiddel, mens mirabelle giver porsen et fint sødmefyldt modspil.

Amerikansk Pale Ale

En af de bedste amerikanske pale ales er Sierra Nevada Pale Ale. Sukkeøl er mit ydmyge forsøg på at genskabe smagen i denne prægtige øl. Jeg har brugt Maris Otter, Amber og Low Color Crystal malt. Cascade humle er den, der giver Sierra Nevada Pale Ale sin karakteristiske smag. Den er brugt både som bitterhumle og aromahumle og desuden til efterfølgende tørhumling under gæringen. Til gæringen er brugt WLP001, California Ale.

India Pale Ale

En udpræget tørstslukker, hvor malten er trådt i baggrunden og humlen er det, der giver denne øl sin karakter. Den engelske IPA (India Pale Ale) blev skabt for at kunne klare sørejsen med sejlskib fra England til Indien og fik derfor tilsat ekstra humle til konservering af øllet. Jeg har holdt mig til engelske malte (Maris Otter, Amber og Low Color Crystal fra Warminster), engelsk humle (Pioneer som bitterhumle og Fuggles som smags- og aromahumle) og endelig WLP002 English Ale gær.

Mørk Stærk Belgisk Ale

Den belgiske ølstil er karakteriseret ved en broget aroma, der i høj grad stammer fra gæren. Derfor er maltens bidrag mest et spørgsmål om farve og sødme. Jeg har som basismalt brugt Pale Malt og Abbey Malt og desuden tilsat Coffee Malt til at gi' farve og rå hvede for at gi' fylde. Der er desuden tilsat lidt sød appelsinskal. Øllet er humlet udelukkende med Centennial humle. For at gi' den karakteristiske smag for den belgiske ølstil er der brugt en Belgian Ale gær, WLP550.

Belgisk Wit

Hvedeøl er generelt ikke min favorit øltype. Men med en god hvedeølsgær, en stor procentdel speltmalt og et godt pift af bitter appelsinskal synes jeg selv, at den bli'rganske drikkelig. En god og frisk sommerøl. I denne øl har jeg brugt 50% pilsner malt og 50% af en blanding af speltmalt, hvedemalt og rå hvede. Der er tilsat bitter appelsinskal og brugt Target som bitterhumle og Saphir som aromahumle. Til denne øl skal der selvfølgelig bruges en Belgian Whit gær, og jeg har valgt WLP400.

Belgisk Brown Ale

En øltype, som jeg har brygget mange gange, og stort set hver gang med en ændret opskrift. Især har jeg eksperimenteret med tilsætning af krydderier og forsøgt mig med bitter eller sød appelsinskal, honning, sirup m.m. Malten til denne øl er Maris Otter Pale Malt og Café. Desuden er der tilsat havreflager. Øllet er humlet med Amarillo (bitterhumle) og Fuggles (aromahumle) og prikken over i'et er gæren, Belgian Ale (WLP550).

Saison

Biere de garde og Saison øltyperne har deres oprindelse i området omkring den belgisk-franske grænse og svarer lidt til den engelske IPA, d.v.s. øl med øjt indhold af humle og relativ høj alkohol af hensyn til holdbarheden. I min Saison har jeg primært anvendt Pale Malt samt lidt Abbey Malt. Så er der brugt en stor mængde Pioneer som bitterhumle og Fuggles som aromahumle. Endelig har jeg valgt WLP566, Belgian Saison II, til gæringen.

Tripel

Endnu en belgisk ølstil. Denne gang er der fokuseret på et højere alkohol indhold. Ellers er stilen typisk belgisk med kompleks smag og aroma. Jeg har anvendt primært Pale Malt og dertil lidt Abbey Malt, begge fra det belgiske Caste Malting. Lys belgisk kandis er tilsat for at øge alkohol procenten. Som humle er der brugt Chinook og Cascade og endelig har jeg valgt en Abbey Ale gær, WLP530.

Biére de garde

Biére de garde, Saison og IPA er karakteriseret ved et højt indhold af alphasyre fra tilsætningen af store mængder bitterhumle. I mit Sct.Hans bryg er der brugt Bohemian Pilsner Malt, Vienna Malt, Crystal Malt og en smule rå byg. Som bitterhumle er der brugt Amarillo og som aromahumle Hallertauer Mittelfrüh. Endelig er gæringen udført med French Ale Yeast, WLP072.

Barley Wine

Her er vi ovre i den alkoholmæssigt kraftigste bryg. Der er tale om en øl, der skal lagre i 6 måneder med spåner af egetræ. Malten er primært Pale Malt, dertil er brugt lige dele Caramel/Crystal Malt og Vienna Malt. Som bitterhumle har jeg valgt at bruge Chinook og Pioneer er brugt både som smags- og aromahumle. Abbey Ale gær, WLP530, er valgt fordi den er velegnet til gære øl med en høj alkoholstyrke.

Weissbock

Påskebuk er mit bud på den perfekte ledsager til påskens frokostbord med sild, snaps og hvad dertil hører.
Der er tale om en undergæret øl brygget med en smule hvedemalt. Brug af krystalmalt og kandis giver desuden denne øl en sødmefyldt finish, der balanceres med rigelig brug af Challenger og Hallertauer humle.

Krydret juleøl

En rigtig juleøl krydret med julens krydderier: Nellike, kardemomme, kanel, stjerneanis, appelsin og rosin. Omhyggeligt doseret så en perfekt balance opnås mellem de forskellige krydderier. Til brygningen er der anvendt Pilsner, Maris Otter, Low Color Crystal, Café og hvede malt. Der er desuden tilsat lidt rørsukker. Columbus, Wye Northdown og Centennial humle afslutter listen over brygge ingredienser. Til gæringen har jeg anvendt WLP028, Edinburgh Ale.

Porsebryg

Øllet, hvor humle er suppleret med frisk porse. Der er anvendt rakler i stedet for blade, da jeg synes det giver en friskere og mindre stram smag.
Udgangspunktet for brygget er en pale ale brygget med hovedsagelig Maris Otter og dertil lidt krystal mal. Pioneer er anvendt som bitter og aroma humle og doseret nænsomt, så den ikke fjerner fokus fra den fine smag af porse.
Til gæringen er brugt WLP007, Dry English Ale.

Engelsk Mild

Denne øl med en alkohol procent på ca. 3 er lavet i 2 versioner, en Pale og en Brown. Den mørke udgave har lidt mere farve og fylde end den lyse, der ærlig talt er en "tynd kop the". Men begge er gode tørstslukkere på en varm sommerdag, og med den lave alkohol procent er der stor sandsynlighed for, at tørsten er slukket før man sendes til tælling.
Brygget primært med Pale Malt, bitterhumlet med Pioneer og gæret med WLP041, Pacific Ale.

 

Rønnebær øl

En Belgisk Pale Ale med rønnebær. Brygget med primært Maris Otter malt, desuden Cascade og Pioneer humle og gæret med WLP566, en belgisk Saison gær.

Pale Ale
En pale ale tilsat friske skud af fyrretræ.

Klassisk røgøl/skibsøl

Engelsk Strong Bitter (ESB)


Undersider (1): Brygliste