Bryggeriet

Ethvert bryg starter med en opskrift. Opskrifterne udarbejdes i BeerSmith, som giver en fantastisk mulighed for at lege med mængder af de forskellige ingredienser. Et program, der varmt kan anbefales til både hjemmebrygger og mere professionelle bryggere.

BeerSmith og opskrift på Sukkeøl

I 2010 anskaffede jeg en 50L Braumeister fra Speidel og gik samtidig over til udelukkende at brygge "all-grain".
Braumeisteren er et rigtig fint bryganlæg med præcis styring af mæskningen med mulighed for op til 5 individuelle temperatur trin. Anlægget har plads til maximalt 13kg malt i den indsatte maltpibe. Det giver en batch størrelse på ca. 60L færdigt øl (afhængigt af øltype). Jeg brygger normalt med 12kg grit for at sikre, at malten ikke komprimeres i maltpiben.

Braumeister med "overtøj"

Forud for mæskningen knuses malten. Tildet formål har jeg investeret i en Monster Mill MM3-2.0. Det er en god, robust maltmølle med 3 stålvalser, heraf en som trækkes af en elektromotor. Elektromotoren's hastighed styres af en frekvensomformer og er indstillet til at give omdrejningshastighed på valsen på 150rpm.

Monster Mill monteret på kasse med skuffe til den knuste malt

Den primære gæring foregår i en 100L ståltank med konisk bund og kølekappe. Efter ca 4 dage er den mere hidsige del af gæringen overstået, og brygget overføres til en tilsvarende rundbundet tank. Denne sekundære gærings- og klaringstank er påmonteret en mekanisk udluftningsventil. Her kan trykket i tanken reguleres, og mængden af CO2 i den færdige øl bestemmes. Under både den primære og den sekundære gæring kan temperaturen under gæringen styres ved at cirkulere vand i kølekappen omkring tanken.

Primære og sekundære gæringstank


Til flytning af urt og øl har jeg valgt at bruge en slangepumpe. Med de forholdsvis små mængder væske, der skal flyttes, er slangepumpen velegnet, fordi den behandler øllet skånsomt og er nem at rengøre.

Slangepumpe

Omstikning fra primær til sekundær tank

Når gæringen er slut overføres øllet til Cornelius fustager, hvor den endelige modning og klaring foregår. Derefter er øllet klar til servering fra min fadølsbar med 4 haner. Er der behov for øl på flaske anbringes fustagen et par dage i køleskab (max 4 C) og øllet tappes på flaske med min modtryksfylder.

Modtryks flaskefylder

Det færdige øl på flaske ender på lageret.

Lagerreol med flasker og festfade