Bryggeriet

I 2010 anskaffede jeg en 50L Braumeister fra Speidel og gik samtidig over til "all-grain" brygning.
Braumeisteren er et rigtig fint bryganlæg med præcis styring af mæskningen med mulighed for op til 5 individuelle temperatur trin. Anlægget har plads til ca. 13kg malt i den indsatte maltpibe. Det giver en maksimal batch størrelse på ca. 60L færdigt øl (afhængigt af øltype).

Brygning foregik i starten i badeværelset..

Den primære gæring foregår i de almindelige 30L spande fra Maltbazaren. Efter ca 4 dage er den mere hidsige del af gæringen overstået, og brygget overføres til 30L fustager. Fustagerne er koblet til trykudlignings ventil og manometer. Under færdiggæringen oparbejdes langsomt et CO2 tryk i fustagen. Størrelsen af trykket bestemmes af indstillingen af trykudlignings ventilen.
Gærspande og fustager fungerer, men dels passer størrelsen dårligt til Braumeister kapaciteten, dels er der ikke umiddelbart mulighed for individuel temperaturstyring. Så nogle andre gæringstanke står højt på ønskelisten.

... og det samme gjorde gæringen, tapningen mm.

I 2012 har jeg flyttet bryggeudstyret ud i vores tilbygning, som egentlig skulle ha' været brugt som gæsteværelse. Der mangler vand og afløb, så det er langt fra ideelt, men det må komme hen ad vejen. Til gengæld er der monteret udsugning - vores gamle emhætte er kommet til ære og værdighed.
Slangepumpen er guld værd. Den bruger jeg i forbindelse med brygningen, når jeg skal omstikke og når det færdige bryg skal tappes. Med en hævert er det trods alt svært at få øllet til at løbe opad.

I dag foregår alt i udhuset.
I stedet for at styre temperaturen under gæringen, så måler jeg den kontinuert. Jeg har købt et billigt elektronik byggesæt (K#3145, www.quasarelectronics.com) og 4 stk termofølere. Den samlede pris er ca 400kr. Med dette grej kan jeg opsamle temperaturdata på min BryggePadde (en udrangeret ThinkPad) og vedlægge dem min bryglog.


Opskrifterne udarbejdes i BeerSmith, som giver en fantastisk mulighed for at lege med mængder af de forskellige ingredienser. Et program, der varmt kan anbefales til både hjemmebrygger og mere professionelle bryggere.

Min dyreste investering næst efter selve bryganlægget er denne maltmølle fra Monster Brewing Hardware, en Monster Mill MM3-2.0.

Monster Mill


Porterbrygning
Af de mange forskellige typer øl, som jeg brygger, er porteren den mest komplicerede.

Porter brygning

Ud over den sædvanlige proces med mæskning og kogning af urt med humle skal der forberedes en del ekstra ingredienser. Der skal fremstilles 2 forskellige karamelliserede sukre, hvor det er vigtigt at ramme den helt rigtige grad af karamellisering. Desuden skal de forskellige krydderier tilsættes på forskellige tidspunkter under kogningen for at gi' det korrekte bidrag til den færdige øl. Så kogningen af urten foregår på stopur og med tungen lige i munden.
Chilien er også en stor udfordring fordi chili varierer uhyre meget i smag og styrke. Jeg har haft svært ved at finde en leverandør af en ensartet chili, så jeg har nu valgt at dyrke min favorit, Scotch Bonnet Hot Chocolate, i min egen vindueskarm.
Hvis alt går efter planen belønnes man for sine anstrengelser med den efter min mening bedste porter, der kan opdrives.